З візитом у НАДС побували представники Республіки Хорватія

НАДС, Вища школа публічного управління та Політехнічний університет міста Шибеник (Республіка Хорватія) вбачають перспективи співпраці щодо професійного навчання державних службовців для організації переговорного процесу щодо вступу України до ЄС. Про це йшла мова під час робочої зустрічі Голови НАДС Наталії Алюшиної з Аніцею Джамич, Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні, Любо Рунічем, ректором Політехнічного університету міста Шибеник та іншими представниками Республіки Хорватія. 

Як зауважила Наталія Алюшина, НАДС вивчає різні можливості удосконалення програм підвищення кваліфікації для державних службовців у сфері євроінтеграції. Ідеться про врахування досвіду країн, які вже подолали процес вступу до ЄС. Урядом України покладено на НАДС і Вищу школу публічного управління завдання щодо організації навчання державних службовців, які забезпечують планування, координацію, проведення моніторингу та підготовку звітності щодо виконання зобов’язань України у сфері євроінтеграції. 

«Ми відкриті до співпраці та готові втілювати спільні проєкти. Маємо успішний досвід співробітництва з європейськими закладами освіти. Вища школа публічного управління має великий освітній  потенціал. У найближчій перспективі – проведення міжнародного семінару «Організація переговорного процесу у ЄС: досвід зарубіжних країн». Також у планах – започаткування міжнародного проєкту «Тренінговий хаб для українських публічних службовців з питань європейської інтеграції». Він буде реалізовуватись за підтримки ЄС», - розповіла Голова Агентства. 

За її словами, фахівці з координації євроінтеграції потребують навчання за ключовими топ-5 темами. Це, зокрема, знання секторального законодавства ЄС та стандартів ЄС у відповідній сфері політики й заходів з адаптації законодавства, теорія і практика переговорного процесу, розробка аналітичних документів (позицій, звітів, аналітичних записок), процес наближення українського законодавства до права ЄС. 

НАДС має успішний досвід співробітництва із освітніми закладами і організаціями. У рамках співпраці з проєктом Natolin4Capacity Building та Коледжем Європи в Натоліні створено освітню платформу Natolin4Capacity Building. Вже понад 6 000 державних службовців пройшли навчання за 16 онлайн курсами з різних аспектів функціонування ЄС. 

Також НАДС спільно з міжнародною освітньою організацією EF Language Learning Solutions започатковано Проєкт Eng4PublicService. Проект реалізовується на платформі Портал управління знаннями. Понад 19 тисяч публічних службовців із майже 950 державних органів вивчають англійську мову. 

У 2023 році Вищою школою публічного управління реалізовано 18 програм підвищення кваліфікації за напрямом «Європейська інтеграція». Також Вищою школою спільно з Фондом Ганса Зайделя розроблено навчальну програму «Переговори з ЄС та динаміка прийняття рішень: практичний підхід».

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини