На нараді під головуванням Ольги Стефанішиної підбили підсумки виконання Україною рекомендацій Єврокомісії, представлених у Звіті в межах Пакета розширення ЄС

Під час наради учасники зосередились на термінах реалізації завдань переговорного Кластеру 1 «Основи процесу вступу до ЄС», визначених затвердженим Урядом Планом заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, зокрема і щодо розробки відповідних законодавчих актів.
 
Участь у нараді взяли представники відповідальних за виконання завдань органів влади та судоустрою, зокрема Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, Державної служби статистики, Державної судової адміністрації, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства цифрової трансформації, НАЗК, Конституційного Суду України, АРМА, Рахункової Палати та інші.
 
«Сьогодні відбувається перша з серії нарад, які плануємо провести щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії до публікації наступного Звіту про прогрес України в межах Пакета розширення. Звіт охоплює весь зріз прогресу нашої держави за майже рік після ухвалення політичного рішення почати переговори щодо членства України в ЄС. Цей документ визначатиме алгоритми подальшого переговорного процесу і подальших політичних рішень, які ми плануємо на 2025 рік, – зазначила Віцепрем’єр-міністерка. – Всі учасники сьогоднішньої наради є майбутніми переговірниками, на яких покладена велика відповідальність. Питання, які ми будемо обговорювати сьогодні, стосуються найважливішого кластеру, з якого починаються переговори. Тому наполягаю на консолідації наших зусиль для реалізації всіх поставлених перед нами задач у визначені терміни».
 
У межах Звіту про прогрес України, Кластер 1 охоплює 48 рекомендацій Єврокомісії, які передбачають 95 заходів, що мають бути виконані державними органами України.
 
Ольга Стефанішина зауважила, що майже три чверті з цих завдань вже виконано повністю або частково. Вона закликала активізувати зусилля для розробки та ухвалення необхідних рішень.
 
Довідково
Кластер 1 «Основи процесу вступу до ЄС» (Fundamentals) є визначальним впродовж всього процесу переговорів про вступ: його відкривають першим і закривають останнім. Тобто навіть якщо досягнуто всіх критеріїв за всіма іншими переговорними кластерами, вони не будуть остаточно закритими до моменту закриття Кластеру 1.
Кластер 1 містить такі питання як судова влада та основоположні права, юстиція, свобода та безпека, економічні критерії, функціонування демократичних інституцій, реформа державного управління, публічні закупівлі, статистика, фінансовий контроль.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини