Офіційне відкриття проєкту Twinning для Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України

В понеділок, 9 вересня 2024 року, офіційно розпочато реалізацію проєкту «Інституційна підтримка Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України (далі - Адміністрація судноплавства) у впровадженні законодавства ЄС, норм та стандартів з питань безпеки судноплавства». Цей проєкт є частиною програми Twinning і має на меті інтеграцію української системи морського транспорту до стандартів Європейського Союзу. Проєкт впроваджується спільно з органами у сфері регулювання морського та річкового транспорту Італії.

Проєкт дозволить модернізувати та підвищити ефективність роботи української системи морського транспорту, виконання міжнародних зобов'язань України у сфері контролю держави порту, держави прапора та прибережної держави, морської освіти та охорони людського життя на морі. Імплементація міжнародних стандартів також забезпечить більш високий рівень безпеки мореплавства та підготовки кадрів у сфері морської освіти.

Реалізація цього проєкту дозволить Україні зміцнити свої позиції на міжнародному рівні. Гармонізація законодавства з нормами ЄС покращить взаємодію з європейськими партнерами та створить сприятливі умови для розвитку міжнародної торгівлі через українські порти. Зокрема, впровадження більш високих стандартів безпеки зробить українські порти більш привабливими для міжнародних судноплавних компаній. Разом з тим,  проєкт спрямований на виконання міжнародних зобов'язань України щодо забезпечення належного рівня охорони людського життя в акваторії Чорного та Азовського морів.

Окрім цього, проєкт сприятиме підвищенню рівня морської освіти в Україні, що дозволить краще підготувати нове покоління морських фахівців, які зможуть працювати як в Україні, так і за кордоном, відповідаючи найвищим міжнародним вимогам.

Проєкт Twinning є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України, оскільки він допомагає не лише модернізувати національні інституції, але й підвищити рівень безпеки та ефективності морських перевезень, які є важливими для розвитку економіки. Ця співпраця з ЄС є безпрецедентною можливістю для нашої країни розвивати свій потенціал у морській галузі, роблячи її безпечнішою та більш конкурентоспроможною на світовій арені.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини