Вступ України до ЄС: Наталія Алюшина розповіла про досягнутий прогрес реформи державної служби під час скринінгової сесії у Брюсселі

9 жовтня у Брюсселі (Бельгія) відбувся черговий раунд двосторонніх зустрічей Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права Європейського Союзу. Мова йде про офіційний скринінг, що є обов'язковим елементом у переговорному процесі щодо вступу України до ЄС. Цього разу скринінгова сесія була присвячена сфері «Реформа державного управління».

У складі української делегації під головуванням Віцепремʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - Міністра юстиції України Ольги Стефанішиної НАДС представляла Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина. 

Під час скринінгової сесії очільниця НАДС представила Єврокомісії поточні результати впровадження реформи державної служби України, а також окреслила подальші кроки й завдання. 

Фокус уваги було спрямовано на питання спроможності державної служби протистояти викликам війни, забезпечення інституційної стійкості, реформи системи оплати праці, відновлення конкурсів та удосконалення підходів залучення персоналу, оптимізації та цифровізації процесів управління людськими ресурсами, професійного розвитку та утримання персоналу.

«Державна служба України – це про людей та для людей. Особливо гостро ми це відчули в перші дні війни. Ми стикнулися з безпрецедентними викликами, і кожен український держслужбовець відчував на собі всю глибину присяги народу України», - зазначила Наталія Алюшина на початку доповіді.

Голова НАДС пояснила контекст та умови, в яких наразі працюють держслужбовці, і як це впливає на формування та реалізацію державної політики у сфері державної служби. 

Також Наталія Алюшина розповіла про роботу НАДС щодо підвищення спроможності органів місцевого самоврядування, покращення HR-інструментів в ОМС та зближення державної служби та служби в ОМС.

Крім того, під час обговорення Голова НАДС надала вичерпні відповіді на уточнюючі питання Сторони ЄС та окреслила наступні кроки у реалізації реформи державної служби України.

«Навіть в умовах воєнного стану державна служба України довела свою стійкість. Державні службовці продемонстрували здатність швидко адаптуватися та працювати в умовах невизначеності. Ми усвідомлюємо масштаб викликів, які перед нами стоять. Це плинність кадрів, збільшення конкуренції за персонал на ринку праці з приватним сектором, створення належних умов на робочих місцях для осіб з інвалідністю, адаптація ветеранів та ветеранок… Ми маємо запит від суспільства на доброчесність і високий професіоналізм. І наша відповідь - це реформа системи оплати праці, формування бренду держави як роботодавця, переосмислення залучення та відбору персоналу, професійний розвиток державних службовців. Ми реалізуємо стратегію розвитку державної служби на найближчу та довгострокову перспективу. І навіть в умовах непрогнозованої ситуації під час війни слідуємо нашій дорожній карті, маємо чітку мету та визначені цілі в роботі на шляху до ЄС», - зазначила Наталія Алюшина.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини