Відбулося п’яте засідання Наглядового комітету проекту Twinning для Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

25 квітня 2018 року в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулося п’яте засідання Наглядового комітету проекту Twinning «Впровадження кращого європейського досвіду з метою посилення інституційного потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у захисті прав і свобод людини».

Проект впроваджується спільно з литовськими інституціями (Офіс Омбудсмена Сейму Литовської Республіки, Офіс Омбудсмена з питань рівних можливостей, Державна інспекція з питань захисту персональних даних, Інститут права Литовської Республіки, Вільнюський університет, Центральне агентство з управління проектами) та австрійськими інституціями (Інститут прав людини ім. Людвіга Больцмана) за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми Європейського інструменту сусідства.

Метою проекту Twinning є забезпечення ефективного попередження і реагування на порушення прав людини шляхом посилення інституційного потенціалу інституту омбудсмена як дієвого механізму парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини через удосконалення законодавства та його внутрішніх процедур відповідно до міжнародних стандартів. Впровадження проекту передбачає посилення потенціалу Секретаріату Уповноваженого у сфері захисту прав людини і діяльності Уповноваженого з прав людини.

З вітальним словом виступили Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова та керівник Офісу Омбудсмена Сейму Литовської Республіки Аугустінас Нормантас, які наголосили на ефективності реалізації проекту та його практичній значущості.

Постійний радник проекту Аушра Раулічкіте представила п’ятий квартальний звіт проекту, окреслила реалізовані заходи та визначила плани на наступний звітний період. Зокрема, було зазначено, що 24 січня 2018 року було проведено семінар «Посилення потенціалу інституції українського Омбудсмена: нові методології та практики проведення моніторингу дотримання прав людини», під час якого експерти з країн-членів ЄС представили 9 нових інструментів для забезпечення кращого моніторингу і попередження порушення прав людини. У рамках реалізації проекту також відбувся третій із чотирьох запланованих навчальних візитів до Хорватії, у ході якого 10 представників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ознайомилися з хорватським досвідом використання інструментів для відновлення прав людини.

Директор Інституту права Литовської Республіки Юргіта Паужайте-Кулвінскене та головний радник зі зв’язків з громадськістю Офісу Омбудсмена Сейму Литовської Республіки Вітаутас Валентінавічус презентували рекомендації стосовно підвищення ефективності діяльності Омбудсмена щодо усунення виявлених порушень прав людини, процедур контролю за виконанням рекомендацій Омбудсмена, реагування на подання Омбудсмена щодо усунення виявлених порушень.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла завідувач сектору координації TAIEX відділу управління проектами Олена Рачинська.

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини