Відбулося восьме засідання Наглядового комітету проекту Twinning для Верховного Суду України

25 березня 2019 року в приміщенні Верховного Суду України відбулося восьме засідання Наглядового комітету проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду України у сфері захисту прав людини на національному рівні», який впроваджується спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, Міністерством юстиції Латвійської Республіки та Верховним судом Латвійської Республіки.

Метою проекту є посилення незалежності та ефективності судової влади за рахунок впровадження європейських стандартів, а також підвищення інституційної спроможності Верховного Суду України, що дозволить сформувати єдину судову практику при здійсненні правосуддя і сприятиме зміцненню верховенства права в Україні.

Захід відкрив керівник проекту від України, суддя Верховного Суду України
Олег Кривенда, який привітав учасників засідання та наголосив на важливості посилення інституційної спроможності Верховного Суду України.

Із вітальними промовами виступили суддя Верховного Суду України
Олена Кібенко, менеджер сектору юстиції  Представництва ЄС в Україні Андрій Співак та партнер постійного радника проекту Twinning, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України Ліна Губар.

Керівник проекту від Латвійської Республіки, Віце-президент Вищого суду землі в м. Кельні Федеративної Республіки Німеччини Крістіан Шмітц-Юстен у своєму вступному слові відмітив, що проблеми, пов’язані з прямим управлінням проектом, відсутні.

Постійний радник проекту Twinning, суддя Верховного Суду Латвійської Республіки Яутріте Бріеде подякувала присутнім за плідну співпрацю та представила восьмий квартальний звіт проекту, який охоплює період з 5 грудня по 4 березня 2019 року, визначивши плани на наступний звітний період. Загальний прогрес проекту Twinning протягом звітного періоду можна вважати середнім, більша частина заходів виконується згідно запланованого графіку виконання проекту, дієве співробітництво між національними та європейськими експертами сприяє досягненню обов’язкових результатів. Тим не менш, новопризначені судді та працівники апарату Верховного Суду наразі працюють в умовах підвищеного навантаження та щільних графіків. Таким чином, прискорення реалізації Проекту видається неможливим.

У рамках засідання Наглядового комітету проекту відбулось обговорення окремих питань реалізації заходів, передбачених планом заходів проекту Twinning на наступний звітний період.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла завідувач сектору проектів SIGMA та CIB відділу управління проектами Юлія Єрченко.

 

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня   2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституціональної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning та TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини