Відбулося восьме засідання Наглядового комітету проєкту Twinning для національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ»

4 серпня 2020 року в режимі он-лайн відбулося восьме засідання Наглядового комітету проєкту Twinning «Посилення інституційної спроможності українського національного органу стандартизації» для державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі – ДП «УкрНДНЦ»), яке виконує функції національного органу стандартизації.

Проєкт впроваджується спільно з органами у сфері стандартизації консорціуму держав-членів Європейського Союзу у складі Німеччини, Австрії, Румунії та Іспанії.

Головною метою Проєкту є досягнення кращого бізнес-клімату, конкурентоспроможності, інноваційності в Україні, а також інтеграції у внутрішній ринок Європейського Союзу шляхом покращення національної інфраструктури якості.

Серед основних цілей Проєкту є становлення системи стандартизації, сумісної з системою стандартизації ЄС, підтримуючи таким чином впровадження положень в області технічних бар’єрів в торгівлі Угоди про Асоціацію/Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (далі – УА/ПВЗВТ), а також допомога Україні у досягненні торгових та економічних цілей відповідно до встановленого в УА/ПВЗВТ.

Зі вступним словом до учасників зустрічі звернувся Микола КРИЖАНОВСЬКИЙ, директор Департаменту технічного регулювання та метрології Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, партнер постійного радника, який у своєму виступі подякував партнерам та експертам проєкту за активну співпрацю та залученість в діяльність проєкту в умовах дистанційної роботи.

З вітальними промовами також виступили керівник проекту від держави-члена Томас ФАКЛЕМ, секторальний менеджер Представництва Європейського Союзу в Україні Сімоне РАУДІНО та представник Адміністративного офісу програми Twinning в Україні Анатолій СОПІЛКА.

Експерти проєкту здійснили детальний огляд проведеної роботи за кожним з компонентів, зокрема під час звітного періоду були проаналізовані та перекладені документи національного первинного і вторинного законодавства в сфері стандартизації, а також підготовлено пропозиції про внесення змін до деяких законодавчих актів про інтелектуальну власність щодо набуття авторського права на стандарти.

Крім того, директор ДП «УкрНДНЦ», проєктний лідер від країни-бенефіціару Ганна ЛІСІНА у своїй промові наголосила, що одними з пріоритетних завдань є впровадження нової організаційної структури, а також здійснення належної підготовки та проведення самооцінки ефективності діяльності органу стандартизації.

У засіданні взяли участь представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, експерти Проєкту для ДП «УкрНДНЦ» країни-бенефіціара та держав-членів Європейського Союзу, Представництва Європейського Союзу в Україні.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяв Анатолій СОПІЛКА, завідувач сектору проектів міжнародного співробітництва відділу управління проектами.

 Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 663) НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструменту інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проєкт Twinning «Посилення інституційної спроможності українського національного органу стандартизації» охоплює шість наступних компонентів:

  • Компонент 1 – гармонізація законодавства з напрацьованим законодавством ЄС
  • Компонент 2 – організаційно-функціональна структура
  • Компонент 3 – механізми та методи роботи технічних комітетів
  • Компонент 4 – раціоналізація процесів стандартизації
  • Компонент 5 – встановлення автоматичної системи перекладу стандартів
  • Компонент 6 – розроблення інформаційно-роз’яснювальної стратегії

Довідка щодо укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції  (АСАА) з Європейським Союзом

Реалізація Угоди АСАА надасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію європейським знаком відповідності (СЕ) та вільно продавати її на ринку Європейського Союзу без додаткової сертифікації. Крім економії часу та коштів експортерів на проходження сертифікації, очікується, що ця угода сприятиме поліпшенню іміджу продукції, виробленої в Україні, а також полегшить Україні доступ на інші глобальні ринки.

У разі її укладення, «промисловий безвіз» може бути запроваджений вже у трьох секторах: низьковольтне обладнання, електромагнітна сумісність, машини і обладнання, належну інфраструктуру щодо яких підготовлено органами влади України. Долучення до них інших секторів після цього буде набагато простіше та швидше, що відкриє можливість для поступового експорту продукції за усіма 27 технічними регламентами (ІІ пріоритет – радіообладнання; обладнання, що працює під тиском; прилади, що працюють на газоподібному паливі; засоби індивідуального захисту, засоби вимірювальної техніки; ІІІ пріоритет – іграшки, водогрійні котли, медичні вироби, будівельна продукція; ІV пріоритет – інша продукція, що не охоплена І-ІІІ пріоритетом).

Потенційно Угода ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до Європейського Союзу, передусім продукцію машинобудування.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини