У рамках Форуму з доброчесності обговорили актуальні антикорупційні тренди

Майже 60% державних службовців вважають, що з початку повномасштабної війни у суспільстві зріс запит на доброчесну поведінку і нульове толерування корупції. Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час Форуму з доброчесності для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Захід відбувся в рамках Рішельє-форуму публічної служби. 

Наталія Алюшина зауважила, що у НАДС із 2019 року досліджують настрої державних службовців, а з 2023-го – і посадових осіб місцевого самоврядування в опитуванні «Публічна служба: Ваша точка зору». Один із блоків запитань присвячено вимірюванню доброчесності. 

За словами Голови Агентства, цього року доброчесність посіла третє місце серед цінностей, що обрали для себе державні службовці (44%). На думку Наталії Алюшиної, це свідчить про те, що значна частина службовців поділяє принцип доброчесності та нульового ставлення до корупції. 

«Наш  Форум є полем для діалогу про перспективи прийняття цінностей доброчесності у суспільстві, поточний стан справ та можливість запровадження в Україні відповідних міжнародних практик», - зауважила Наталія Алюшина. 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков наголосив на неможливості подолання корупції виключно шляхом покарань. 

«Є рекомендації Організації економічного співробітництва та розвитку, у яких зазначено, що шлях посиленого масштабування правил, обов’язкових до виконання і посилення покарання за їх порушення є обмежено ефективним. Дієвою практикою успішних країн світу є необхідність поширення цінностей публічної доброчесності», - зауважив Голова НАЗК. 

Олександр Новіков зазначив, що законопроєкт 8222 щодо запровадження нової системи заробітної плати у публічному секторі на основі класифікації посад додає системності у побудові доброчесності на державній службі. 

«Доброчесний державний службовець у доброчесному органі, створеному на стандартах доброчесності. Саме такого публічного службовця очікує українське суспільство. Рівень корупції має бути настільки низьким, аби вона не загрожувала державі», - зауважив Семен Кривонос, директор Національного антикорупційного бюро України. 

Він наголосив, що корупція є викликом для державних службовців у контексті  відбудови країни. Адже державні органи «посідатимуть у цих процесах вагоме місце, зокрема у питаннях прозорого розподілу коштів». 

«Недостатньо просто викривати корупцію. Важливо створювати доброчесне середовище із превентивними механізмами. Кожне антикорупційне викриття має призводити до системних змін у відносинах, де існують передумови корупційних процесів. Необхідне суспільне усвідомлення того, що  корупція є внутрішнім ворогом», - наголосив Семен Кривонос. 

На думку директора НАБУ, однією з ключових умов успішної боротьби з корупцією є створення для публічним службовцям належних умов праці, зокрема забезпечення гідної і справедливої заробітної плати.

Також до дискусії долучився Сергій Петухов, заступник керівника проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДІЯ» (SACCI)».  

Під час Форуму спікери та глядачі дискутували про те який міжнародний досвід є релевантним для України, які є тренди формування доброчесності на публічній службі, яким чином можна просувати доброчесність через відповідальне лідерство та чи можна формувати культуру доброчесності шляхом навчання.  

Так, міжнародний досвід розбудови доброчесності та сучасні виклики для України обговорили Свейн Еріксен, старший радник Центру з питань доброчесності в оборонному секторі при Міністерстві оборони Норвегії, Юрій Сверба, заступник керівника управління – керівник відділу формування політики доброчесності у публічній сфері Національного агентства з питань запобігання корупції, Анна Федоренко, експертка з розбудови антикорупційного комплаєнсу громадської організації «Фундація інституційного розвитку».   

На питаннях просування доброчесності через відповідальне лідерство зупинилися Роберт Сіверс, Керівник департаменту розробки законодавства та розвитку політик проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI),  Ірина Чаговець, керівник Управління просвітницької роботи та навчальних програм Національного агентства з питань запобігання корупції, Ксенія Годуєва, керівник відділу запобігання корупції Управління внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України. 

Формування культури доброчесності шляхом навчання публічних службовців стало предметом обговорення серед таких спікерів, як: Еммелі Беншоп, заступниці директора та менеджерки команди Гаазької академії місцевого управління, Катерини Дацко, експертки ПРООН з професійного розвитку антикорупційних уповноважених задля підвищення рівня прозорості та підзвітності процесу відновлення в Україні, Юлії Лихач, директорки Вищої школи публічного управління, Надії Ковальської, керівниці відділу навчання публічних службовців Управління просвітницької роботи та навчальних програм Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!