Розпочались V щорічні Рішельєвські академічні читання за міжнародною участю

26 вересня у м. Одеса за міжнародною участю розпочались V щорічні Рішельєвські академічні читання на тему: «Модернізація державної служби в умовах реалізації політики європейської інтеграції».

Організаторами читань є Національне агентство України з питань державної служби, Одеська обласна державна адміністрація, Одеська обласна рада, Одеська міська рада, Національний університет «Одеська юридична академія», Національна академія державного управління при Президентові України за участю та сприянням Посольства Франції в Україні та представництва ADETEF в Україні.

Відкриваючи захід, Голова Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслав Толкованов наголосив на необхідності кардинального оновлення ключових засад державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, оновлення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, першочергової уваги до реалізації державної кадрової політики у сфері державної служби.

З вітальним словом до учасників заходу також звернулися  Касянюк Олександр Ростиславович - заступник керівника Головного Управління з питань регіональної та кадрової політики – керівник управління з питань кадрової політики Адміністрації Президента України; Яловий Володимир Борисович - заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Завальнюк Володимир Васильович - ректор Національного університету «Одеська юридична академія»; Хлицов Петро Володимирович – заступник голови-керівник апарату Одеської обласної державної адміністрації; Тіндюк Микола Андрійович – першийзаступник голови Одеської обласної ради; Стоцька Марія Миколаївна – заступник Одеського міського голови; Ковбасюк Юрій Васильович – президент Національної академії державного управління при Президентові України; Ерік Тоссаті - Радник з питань культури Посольства Французької Республіки в Україні.

Під час заходу буде обговорено стратегічні питання, пов’язані з проведенням реформи державної служби та служби в органах місцевого самоврядування та основні напрями модернізації державного управління в контексті європейського вектору розвитку нашої держави.

Окрім того, виступ Марини Канавець, директора Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу присвячений суті та основним новаціям Державної цільової програми розвитку державної служби на період до 2016 року, механізмам її реалізації та ходу впровадження заходів програми у поточному році.

Після пленарного засідання відбудеться робота у секціях.

Робота І секції присвячена модернізації національної системи професійної підготовки державних службовців.

Предметом обговорення у ІІ секції є проблеми посилення інституційної спроможності органів державної влади на центральному та регіональному рівнях в умовах реалізації адміністративної реформи, зокрема робота буде присвячена механізмам посилення відповідальності місцевих державних адміністрацій та налагодженню конструктивного діалогу з громадськістю.

Питання розвитку та модернізації державної служби в контексті європейської інтеграції, зокрема впровадження в Україні інструментів інституційної розбудови  Twinning, TAIEX, програм SIGMA та CIB стануть предметом обговорень у ІІІ секції.

Окрім того, під час Рішельєвських академічних читань європейські експерти поділяться досвідом реформування державної служби та навчання державних службовців у Польщі та Франції, зокрема Керівник державної служби Республіки Польща Славомір Бродзінскі ознайомить учасників заходу з процесом європейської інтеграції державної служби в Польщі.

Експерт Генерального директорату адміністрації та державної служби Французької Республіки П’єр Профізі під час виступу поділиться досвідом Французької Республіки щодо навчання вищого корпусу державної служби.

Керівник проекту Twinning «Підтримка розвитку державної служби в Україні» Марчін Сакович зверне увагу учасників читань на необхідність модернізації навчання державних службовців в контексті європейської інтеграції.

Після завершення Рішельєвських академічних читань 27 вересня за участю представників Національного агентства України з питань державної служби та підвідомчих установ відбудеться робоча нарада з питань модернізації державної служби.

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини