Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у відкритті 95-го семінару Роуза-Рота «Безпека і стабільність в Україні і Чорноморському регіоні» Парламентської асамблеї НАТО у співпраці з Верховною Радою України

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у відкритті 95-го семінару Роуза-Рота «Безпека і стабільність в Україні і Чорноморському регіоні» Парламентської асамблеї НАТО у співпраці з Верховною Радою України.

Віце-прем'єр подякувала представникам Альянсу за рішення провести вже другий поспіль семінар Роуза-Рота в Україні та привітала присутніх з 20-ю річницею підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, наголосивши на важливості подальшої тісної співпраці. «Нам потрібно спільно змінити основоположний формат відносин з НАТО – Хартію про особливе партнерство адаптувати до сучасних реалій безпеки. Потрібне глибоке партнерство між НАТО і Україною з чіткою перспективою членства, що сприятиме стабільності в Україні, Східній Європі, Чорноморському регіоні і трансатлантичному просторі», – сказала вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Україна, зіштовхуючись з агресією Росії, потребує чіткої та консолідованої підтримки партнерів з Північноатлантичного альянсу. «Виклики безпеці України широко відомі. Це військова, торговельна і транзитна агресія Росії. Анексія Криму, терористичні атаки, кібертероризм і пропаганда. Разом із тим – це виклики не лише для України, а й для всього світу. Головна мета Росії – керований хаос на міжнародній арені», – зазначила Віце-прем`єр-міністр.

Водночас, переконана вона, наразі Україна є не лише отримувачем міжнародної допомоги, а й стає активним донором безпеки у Європі та світі: «Ми не хочемо бути в «сірій зоні». Україна не буфер і не міст, а східноєвропейський кордон НАТО. Форпост».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила, що проведення таких заходів і довіра Альянсу сприяє ефективній функціональній інтеграції України з НАТО. Підготовка до членства – пряме завдання для Уряду. Досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в НАТО, є стратегічно лінією всього спектру внутрішньодержавних реформ: «Ми втілюємо стандарти НАТО, що по суті є технічним регламентом демократичних цінностей».

Також Віце-прем'єр підкреслила  важливість підтримки та солідарності з боку союзників у протистоянні російській агресії. «Україна просить летальну оборонну зброю для того, щоб захистити свою землю, людей та цінності. Це дозволить нам зберегти життя простих громадян та захисників України», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій підкреслив зростаючу підтримку населенням інтеграції з НАТО: «Якщо 3-4 роки тому завдяки російській пропагандистській машині було 17-18% прихильників вступу, то тепер 50%».

Голова Парламентської асамблеї НАТО Паоло Аллі своєю чергою привітав прогрес реформ в Україні та наголосив на важливості продовження плідних відносин між Україною та Альянсом. «Важливо, що Україна починає відчувати результати своїх реформ», – підкреслив Паоло Аллі.

95-й семінар Роуза-Рота триватиме до 5-го червня. Також сьогодні у Верховній Раді відбудеться урочисте засідання, присвячене 20-й річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.

ДЖЕРЕЛО 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини