Відбулось третє засідання Керівного комітету проекту Twinning для Адміністрації Державної прикордонної служби України

11 липня 2017 року в Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулось третє засідання Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів».

Проект впроваджується Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Адміністрацією федеральної поліції Федеративної Республіки Німеччина, Державною прикордонною службою при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки та Прикордонною службою Республіки Польща.

Метою проекту є посилення спроможності Держприкордонслужби у боротьбі з нелегальною міграцією та протидії корупції, що сприятиме ефективному впровадженню системи інтегрованого управління кордонами у відповідності з кращими стандартами та практиками Європейського Союзу.  

У вступній промові заступник директора Департаменту охорони державного кордону Держприкордонслужби Анатолій Махнюк представив основні досягнення реалізації проекту та наголосив на його актуальності в контексті впровадження безвізового режиму в Україні.

Керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке підкреслив стратегічну важливість зазначеного проекту та висловив сподівання, що ефективне впровадження проекту позитивно вплине на прискорення процесу інтеграції Держприкордонслужби в європейське правоохоронне поле та підвищить її спроможність у протидії сучасним загрозам на державному кордоні.

У свою чергу, керівник проекту Twinning від держави-члена ЄС Томас Остерот окреслив основні заходи, що відбулись впродовж звітного періоду. Разом з тим, було обговорено шляхи створення міжвідомчої групи стратегічного рівня з питань координації заходів інтегрованого управління кордонами та проекту Інструкції щодо організації оцінювання оперативно-службової діяльності прикордонного відомства, а також завершено узгоджено пропозиції щодо розвитку системи інтегрованого управління кордонами в Україні.

У ході заходу було визначено подальші кроки щодо приведення національного законодавства та відомчих нормативних актів до зразків європейської моделі інтегрованого управління кордонами.

Крім того, постійний радник проекту Twinning Даніель Фаррелл висловив подяку партнерам проекту за злагоджену та скоординовану співпрацю, представив плани на наступний звітний період.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби, керівник проекту від України Василь Серватюк у заключному слові наголосив, що Держприкордонслужба високо цінує досвід Європейського Союзу у сфері інтегрованого управління кордонами і готова впроваджувати кращі європейські практики з урахуванням національних особливостей та актуальних загроз національній безпеці.

У засіданні взяли участь експерти проекту Twinning для Держприкордонслужби від держав-членів ЄС, представники проекту Twinning для Державної Фіскальної служби України та інші.

Від Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу участь у заході взяла заступник начальника відділу управління проектами Інна Бєлобратова.

 

Довідково: відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року  № 700 «Про затвердження Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів Twinning» НАДС координує впровадження інструменту інституціональної розбудови Європейського Союзу Twinning в Україні. Крім того, НАДС є координатором інструмента інституційної розбудови TAIEX згідно з відповідними нормативно-правовими актами. З метою належної координації інструментів Twinning і TAIEX було створено Адміністративний офіс програми Twinning в Україні, функції якого виконує Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Проект «Підтримка Державної прикордонної служби України у подальшому запровадженні принципів інтегрованого управління кордонами, зокрема у сфері перевірки документів та виявлення викрадених автомобілів» охоплює три наступні компоненти:

  • Компонент 1 – допомога у здійсненні моніторингу та оцінювання нової Стратегії інтегрованого управління кордонами та впровадження Плану заходів;
  • Компонент 2 – удосконалення системи прикордонного контролю, включаючи ІТ системи, відповідно до стандартів та практик ЄС;
  • Компонент 3 – наближення національного законодавства та практики у сфері виявлення викрадених автомобілів до стандартів ЄС. 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини