ВІДБУЛАСЬ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РЕФОРМА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ: ЗДІЙСНЕННЯ ОЦІНКИ СТАНУ СПРАВ, ДОСЯГНЕННЯ ТА ВИКЛИКИ»

17 листопада 2017 року в приміщенні Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) відбулася міжнародна конференція «Реформа державного управління в Україні: здійснення оцінки стану справ, досягнення та виклики» (далі – Конференція). Захід організований Європейською Комісією та програмою ОЕСР / SIGMA спільно з  Національним агентством України з питань державної служби та Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Метою конференції стало обговорення прогресу у реформуванні державного управління України, завдань та викликів, які стоять перед Українською стороною у цьому процесі.

Конференція стала формальним початком повної і глибокої оцінки стану справ у системі державного управління за участі Програми SIGMA, проведення якої передбачено Планом заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки. Результати цієї оцінки будуть оприлюднені у липні 2018 року та дозволять оновити завдання та заходи Стратегії реформування державного управління України.

Голова НАДС Костянтин Ващенко у своїй вступній промові наголосив, що реформа державного управління та державної служби є дуже важливою. Вона впливає на всю структуру управління в країні, його функціонування, здатність надавати послуги, а також відносини з громадянами. Реформа державного управління є фундаментальним елементом, що забезпечує демократичне функціонування держави, і спрямована на удосконалення трьох ключових взаємозалежних компонентів системи: інституцій, правил і процедур, що регулюють їх внутрішню роботу, та процесів і механізмів координації їхньої співпраці, та кадрового забезпечення.

Костянтин ВАЩЕНКО підкреслив важливу роль здійснення оцінки програмою ОЕСР/SIGMA для проведення реформи державного управління та державної служби.

Заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Тетяна КОВТУН привітала учасників конференції та презентувала основні досягнення та виклики, що стоять перед Україною у реформуванні міністерств та системи надання адміністративних послуг, а також наголосила на важливості тісної співпраці Секретаріату Кабінету Міністрів Україні та Національного агентства України з питань державної служби у здійсненні оцінки стану справ державного управління.

Крім того, в рамках конференції міжнародними експертами  програми ОЕСР / SIGMA Класом КЛААСОМ та Войцеком ЗЕЛІНСЬКИ було презентовані принципи державного управління програми ОЕСР/SIGMA, представлені основні підходи та окреслено технічні аспекти проведення майбутньої оцінки державного управління в Україні.

Перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби Володимир КУПРІЙ подякував експертам програми ОЕСР / SIGMA та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю НАДС та програми ОЕСР / SIGMA.

Старший радник програми ОЕСР / SIGMA з питань державних закупівель Маріан ЛЕМКЕ підвів підсумки конференції, висловив сподівання на позитивні результати оцінки стану справ в сфері державного управління і державної служби в Україні та подякував всім присутнім  за участь.  

Участь у заході взяли державні секретарі міністерств, представники центральних органів виконавчої влади, міністерств, Апарату Верховної Ради України, судової системи, країн ЄС, Програми SIGMA, громадянського суспільства, експертного середовища, та міжнародних організацій.

 

Довідково: Програма ОЕСР / SIGMA (Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – є одним із найпрестижніших аналітичних центрів ЄС, який було започатковано 1992 року за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та ЄС.

2017 рік ознаменувався 25-річчям програми ОЕСР / SIGMA, що є результатом успішного довгострокового партнерства між ОЕСР та ЄС. У цей період програма ОЕСР / SIGMA перетворилася на визнаний центр вдосконалення реалізації реформи публічної адміністрації (PAR) і працювала з більш ніж 30 країнами-партнерами, щоб допомогти їм створити професійні органи державної влади, ефективне фінансове управління та економічний розвиток. Найбільш активна співпраця спостерігається з Албанією, Алжиром, Вірменією, Азербайджаном, Боснією і Герцеговиною, Єгиптом, колишньою Югославською Республікою Македонією, Грузією, Йорданією, Косово, Ліваном, Молдовою, Чорногорією, Марокко, Сербією, Тунісом, Туреччиною та Україною).

Метою програми ОЕСР / SIGMA є:

-          зміцнення основ державного врядування;

-          сприяння соціально-економічному розвитку шляхом посилення інституційної спроможності державного сектору;

-          зміцнення горизонтального врядування;

-          вдосконалення процесу розробки та впровадження реформи державного управління.

Технічна підтримка програми ОЕСР / SIGMA здійснюється у рамках шести сфер:

-          державне управління фінансами, зовнішній аудит та державні закупівлі;

-          державна служба та управління людськими ресурсами;

-          розвиток політики та координація;

-          реформа державного управління;

-          надання послуг;

-          підзвітність.

Допомога програми ОЕСР / SIGMA у сфері реформи системи державного управління надається шляхом:

-          здійснення аналізу адміністративних структур;

-          розробки та впровадженні реформ адміністративної системи;

-          здійснення аналізу запропонованих законопроектів та програм;

-          організації навчання та обміну інформацією;

-          підготовки планів технічної допомоги.


ФОТОГАЛЕРЕЯ

Посилання на висвітлення міжнародної конференції у ЗМІ

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини