У м. Берліні 10 квітня 2018 року відбулася мережева зустріч учасників програм GIZ - Німецького товариства міжнародного співробітництва "Зроблено з Німеччиною"

Представники Грузії, України, Пакистану, Палестинських територій, Гани разом зі своїми німецькими колегами обмінялися досвідом здійснення децентралізації та професійного навчання публічних службовців.

Дослідники Потсдамського університету презентували базову архітектуру децентралізації в Німеччини, яка включає низку принципів :демократія та верховенство права, конституційна вимога, що умови належного рівня життя громадян мають бути забезпечені по всій країні (тому велика увага до регіонального вирівнювання), регіональна співпраця, фіскальна децентралізація та федералізм реформ. 
Перший заступник Голови НАДС Володимир Купрій у своєму виступі під час панельної дискусії зазначив: "Стратегічною метою української реформи децентралізації є створення безпечного та комфортного середовища для життя людини шляхом побудови ефективної системи влади. Це в свою чергу вимагає відповідних спроможних інституцій та високопрофесійного персоналу на публічній службі. Тому питання професійного розвитку, професійного навчання державних службовців та службовців місцевого самоврядування не менш важливі, ніж розвиток інфраструктури територіальних громад".
Уході тематичного секційного засідання учасники поділилися практиками організації професійного навчання державних службовців. Представники різних країн зійшлися в розумінні того, що сучасна система має відходити від класичної дидактики, аудиторних занять, а більше використовувати дуальні форми, практико орієнтовані програми, Blending Learning, або змішане навчання (освітня концепція в рамках якої відбувається поєднання навчання: слухач здобуває знання і самостійно, в режимі он-лайн, і віч-на-віч, спілкуючись з викладачем). 
Під час інформаційної ярмарки українська делегація презентувала ключові положення концепції реформування системи професійного навчання державних службовців. Керівники всеукраїнського та регіональних центрів підвищення кваліфікації, закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку магістрів публічного управління та адміністрування, презентували власний досвід професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.
Навчальна поїздка до Німеччини здійснюється за підтримки програми "U-LEAD з Європою".

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини