Майже 16 тисяч публічних службовців мають потребу у навчанні з іноземних мов

Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час презентації курсів англійської мови для державних службовців і посадових осіб органів місцевого самоврядування за ініціативи проекту USAID «ГОВЕРЛА». 

«Потреба публічних службовців у вивченні іноземних мов достатньо велика. Тільки на 2024-2026 роки НАДС офіційно зафіксовано потребу у навчанні з іноземних мов майже 16 тисяч публічних службовців. Це навчання саме через підвищення кваліфікації. Але є ще самоосвіта, інші форми. І ми розуміємо, що насправді така потреба є значно більшою», - підкреслила Голова Агентства. 

У затвердженому урядом плані розвитку системи професійного навчання публічних службовців до 2027 року окреме місце відводиться розвитку мовленнєвих компетентностей публічних службовців. Мова йде про навчання у щорічних літніх/зимових англомовних школах, підготовку посібників, організацію стажування керівників українських провайдерів за кордоном тощо. 

Також Наталія Алюшина нагадала, що в Україні вже є позитивний досвід організації вивчення публічними службовцями англійської мови. НАДС спільно з міжнародною освітньою організацією EF «Language Learning Solutions» було започатковано Проєкт Eng4PublicService. Цей проєкт реалізовується через Портал управління знаннями. На сьогодні понад 20 тисяч публічних службовців із понад 1 000 державних органів вивчають англійську мову. 

«Ми ставимо за амбітну мету – набути членство у ЄС у найкоротший строк. І щоб її реалізувати нам потрібно піклуватися про професійний рівень публічних службовців. У тому числі вони мають розуміти документи ЄС, розуміти один одного в Європейських інституціях «без перекладача».  А це конкретні завдання для системи професійного навчання  – ефективні провайдери, якісний освітній продукт, вмотивований до навчання публічний службовець, і, звісно, якісне планування», - розповіла Наталія Алюшина. 

Щодо нових навчальних курсів, що пропонуються, то вони будуть направлені на покращення мовних навичок англійської мови від рівня А1 до В1. Навчання включатиме живі групові онлайн-зустрічі, які відбуватимуться в інтернаціональних міксованих командах, а також онлайн-вправи зі своєчасним фідбеком. За результатами успішності особи будуть отримувати сертифікати. 

Реєстрація на курс триватиме до 30 квітня 2024 року, а навчання розпочнеться вже 20 травня. Втім, кількість учасників, які зможуть доєднатись до вивчення, обмежена до 2000 осіб. Перевага надаватиметься посадовим особам місцевого самоврядування. 

 

 

 

 

Актуально? Розкажіть друзям!

Підписатися на новини