Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 611

Підсумки проведення всеукраїнського конкурсу "Приязна адміністрація" у 2009 році

Автор 
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС „ПРИЯЗНА АДМІНІСТРАЦІЯ”:
всупереч усім негараздам сьогодення ставати краще

Із здобуттям незалежності Україна відмовилася від притаманного радянському ладу керування людиною та поступово створює європейську модель вироблення і надання суспільно-корисних адміністративних послуг населенню. Так, протягом останніх років низкою нормативно-правових актів поволі розв’язуються завдання, що прямо чи опосередковано стосуються задоволення потреб громадян в управлінні та регулюванні наданням державних послуг.

Однак не лише відсутність чітко регламентованих адміністративних процедур та національних стандартів надання таких послуг є перепоною до ефективної діяльності органів влади. Необхідні також зміни в нашій свідомості — нині патерналістський менталітет у громадян має відійти у минуле, а державні чиновники повинні усвідомити, що є насамперед „службовцями”, покликаними служити громадянам своєї країни.

Мабуть, важко не погодитися з тим, що одним із ключових каталізаторів таких змін є моральні стимули, усвідомлення своєї ролі у розбудові країни та бажання підвищувати власні стандарти діяльності. І хоча жадані європейські мірки поки що для нас недосяжні, уже сьогодні є хороші приклади роботи вітчизняних державних адміністрацій, які здобули прихильність наших співгромадян наданням якісних і своєчасних послуг.

Саме виявлення і поширення таких практик, стимулювання державних органів поліпшувати свою роботу навіть в умовах хронічного недофінансування, прогалин законодавства та інших негараздів лягло в основу започаткування у 2008 році Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація”. Це одна з ініціатив Головного управління державної служби України, підтримана Урядом, яка стала результатом плідного практичного співробітництва з європейськими колегами, зокрема Республікою Польща, де подібний конкурс проводиться з 2000 року.

Переможці конкурсу визначаються не з точки зору звичного для всіх виконання контрольних доручень, а через призму оцінки їх роботи очима громадян, заради яких і функціонують державні інституції. Саме думка простих українців, висловлена в анкетах споживачів послуг, стає головним важелем для перемоги у конкурсі, а неурядові організації долучаються до роботи організаційних комітетів та експертних груп, аби унеможливити зловживання та гарантувати прозорість процедури визначення переможців. 

У 2009 році у Всеукраїнському конкурсі „Приязна адміністрація” взяли 1015 державних органів, у тому числі:

— 40 центральних органів виконавчої влади;

— 451 територіальний орган центральних органів виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим;

— 24 обласних, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації;

— 497 районних державних адміністрацій.

10 вересня 2010 року на засіданні організаційного комітету підведені підсумки проведення конкурсу у 2009 році та визначені його переможці. 

Переможцями Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація” у 2009 році стали:

— у номінації „Центральні органи виконавчої влади”:

перше місце: Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

друге місце: Державний комітет архівів України;

третє місце: Національна комісія з питань регулювання зв’язку України;

— у номінації „Територіальні органи центральних органів виконавчої влади”:

перше місце: Державна податкова адміністрація в Одеській області;

друге місце: Головне управління МНС України в Чернігівській області;

третє місце: Контрольно-ревізійне управління в Сумській області.

— у номінації „Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації”:

перше місце: Волинська обласна державна адміністрація;

друге місце: Запорізька обласна державна адміністрація;

третє місце: Донецька обласна державна адміністрація;

— у номінації „Районні, районні у мм. Києві та Севастополі державні адміністрації”:

перше місце: Солом’янська районна у м. Києві державна адміністрація;

друге місце: Волочиська районна державна адміністрація Хмельницької області;

третє місце: Коростишівська районна державна адміністрація Житомирської області.

 

Цей конкурс, попри наявну сьогодні недовіру населення до ініціатив влади, став одним із інструментів контролю громадськості над діяльністю державних органів і дав поштовх низці позитивних зрушень. Протягом двох років органи влади опікувалися не лише додержанням процедури видачі довідок, ліцензій, свідоцтв, а й поліпшували консультативно-роз’яснювальну роботу, створювали комфортні умови прийому та очікування, удосконалювали комунікативні навички співробітників тощо — і це попри відсутність фінансових видатків на ці цілі.

 

У рамках участі у Всеукраїнському конкурсі „Приязна адміністрація” у 2009 році:

— у 83 державних органах запроваджено надання послуг громадянам у режимі on-line;

— у 168 органах виконавчої влади запроваджено „гарячу” телефонну лінію для громадян;

— створено веб-сайти 141 державного органу;

— встановлено 296 інформаційних стендів;

— у 230 державних органах встановлено пандуси;

— у 156 адміністраціях встановлено стенди для відвідувачів з вадами зору;

— встановлено 188 скриньок для анкет з метою вивчення очікувань громадян.

 

У роботі з людьми немає і не може бути дрібниць: наявність того ж пандуса чи інформації шрифтом Брайля для когось є вирішальною. Участь у конкурсі змусила державних службовців переосмислити своє ставлення до громадян та сенс своєї діяльності загалом. Адже країна не може із завтрашнього дня стати розвиненою, демократичною, успішною — попри наші бажання чи небажання, для цього слід подолати надто багато стереотипів та пасивних очікувань, і саме орієнтуючись на негативні відгуки мешканців, підприємців, громадських організацій органи виконавчої влади поступово викорінюють недбальство та зволікання, підвищують професійну культуру своїх службовців.

У цьому році втретє оголошено про проведення Всеукраїнського конкурсу „Приязна адміністрація”, і є підстави сподіватися, що ступінь суспільної важливості змін, спричинених ним, буде лише зростати, а сам конкурс здобуде ширшу прихильність українців і стане ще одним щаблем для відновлення довіри до діяльності владних структур.

 

Урядовий кур’єр. — № 182. 1 жовтня 2010 року. — С. 15

Читати 10835 разів

Актуально? Розкажіть друзям!